Kevät ja viinit – Mitä viiniä pääsiäispöytään?
Share
Kevät tuo mukanaan valon, heräävän luonnon ja tietysti pääsiäisen herkullisine ruokaperinteineen. Pääsiäispöytä koostuu usein lampaasta, kalasta, mämmistä ja muista keväisistä herkuista. Mutta mitä viiniä valita eri ruokalajien rinnalle? Tässä muutama suositus, joiden avulla voit viimeistellä pääsiäisen makunautinnon.
Lammas ja punaviini – klassinen yhdistelmä Lammas on pääsiäisen suosikkiruoka, ja sen kanssa toimii erinomaisesti keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi:
-
Bordeaux (Merlot-Cabernet Sauvignon -sekoitus) – tasapainoinen ja ryhdikäs valinta
-
Rioja (Tempranillo) – hienostunut ja marjaisa vaihtoehto
-
Syrah/Shiraz – mausteinen ja lämmittävä viini, joka sopii erityisesti yrttisen lampaan kanssa
Kala ja valkoviini – raikasta ja hedelmäistä Pääsiäisen perinteisiin kuuluu myös kala, kuten lohi tai siika. Näiden kanssa sopii hyvin:
-
Sauvignon Blanc – raikas, sitruksinen ja yrttinen viini
-
Chardonnay – etenkin tammeton versio toimii hyvin paistetun kalan kanssa
-
Riesling – puolikuivana tai kuivana erinomainen valinta, jos annoksessa on makeutta tai mausteisuutta
Mämmi ja makea viini – rohkea mutta toimiva pari Mämmi jakaa mielipiteitä, mutta oikean viinin kanssa se pääsee oikeuksiinsa. Hyviä vaihtoehtoja ovat:
-
Tawny Port – pähkinäinen ja kevyen makea viini
-
Moscatel – hedelmäinen ja aromaattinen vaihtoehto
-
Madeira (Bual tai Malmsey) – sopii erinomaisesti mämmin paahteisten makujen kanssa
Kevään raikkaat kuohuviinit Kevät ja pääsiäinen ovat myös kuohuviinin juhla-aikaa. Kuohuviini toimii loistavasti alkumaljana ja myös ruokapöydässä. Suositeltavia ovat:
-
Prosecco – kepeä ja hedelmäinen vaihtoehto
-
Cava – tasapainoinen ja hapokas valinta
-
Samppanja – jos haluat panostaa juhlaan, klassinen samppanja on aina varma valinta
Oikean viinin valinta nostaa pääsiäisruokien maut uudelle tasolle ja tekee juhlahetkistä entistä nautinnollisempia. Mikä on sinun suosikkisi pääsiäispöytään?